Дати: 27.02.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Може би едно от най-вкусните кулинарно-винени пътешествия в света е до островa на слънцето – Сицилия. Ако искате да опитате топлата кухня на това вълшебно място, заповядайте да приготвите заедно с шеф Ивелина Иванова няколко сицилиански специалитета.
- пълнени патладжани с кедрови ядки и аншоа
- сицилиански хляб
- салата от октопод
- телешки рулца с марсала
- каноли с рикота
Всички тези ястия ще опитате в компанията на най-добрите сицилиански вина, внесени в България, от местните сортове неро д`авола, инзолия и грило и ще разберете как най-добре начин може да ги съчетаете с подходящата храна.
Стекове и бургери
Дати: 09.03.2021г / 10.03.2021г, 18:00 - 21:00ч
15.05.2021г, 10:00 - 16:00ч
26.06.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Хубавият стек е най-чистото удоволствие за всеки любител на месото.
На този курс ще научите на теория и на практика тайните на съвременните топ-готвачи за приготвяне на перфектните стекове и бургери. Ще усетите невероятния вкус и текстура на съвършените парчета месо, сготвени по различни начини от различни породи и части.
Ще приготвим
- Сухо отлежал рибай рол стек, печен върху плоча от хималайска сол
- Денвър стек блек ангъс
- Бутчер стек блек ангъс
- Ти-боун стек лимузин
- Перфектния бургер на Хестън Блументал
- Класически телешки бургер
- Бургер с тъмна бира
Ще направим още:
- Най-добрите хлебчета за бургери
- Лек майонезен сос
- Сос барбекю
- Домашен кетчуп
- Печен лук с балсамов оцет
- Топено сирене за бургери
Португалска кухня и вино
Дати: 13.03.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова и Емил Коралов
Невероятно е усещането да се докоснеш до културата на един народ чрез вкуса и аромата на виното и храната му. Ако искате да опитате от слънцето и океана на Португалия, елате да сготвим заедно няколко типични ястия от тази страна. Ще поговорим за местните винени сортове и за португалските вина и ще ги съчетаем с храната. Заповядайте на курса Португалска кухня и вино!.
- салата със смокини и португалска шунка
- емпанади с две плънки
- кюфтета от бакаляо
- ориз с кайсии, шафран и патешко конфи
- португалски царевичен хляб
- паштеис де ната
Празнични рецепти с агнешко месо
Дати: 24.04.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Агнешкото месо е най-нежното, ароматно и сакрално месо от всички. За приготвянето му е нужен усет, внимание, търпение и майсторско съчетаване на вкусовете и ароматите, които му подхождат. Може да бъде приготвяно за минути, или пък да бъде задушавано с часове. На този курс ще направим най-вкусните агнешки ястия от цял свят.
- Агнешко с кайсии и кус-кус
- Печена агнешка плешка в ароматен персийски млечен сос
- Сармички от агнешко и гъби в листа от лапад
- Агнешко филе с бадемова коричка
- Щрудел с агнешко и лапад в домашни дърпани кори
- със смокини и кедрови ядки с билкова коричка
Празнично великденско меню
Дати: 27.04.2021г, 28.04.2021, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Приготвянето на празнично меню винаги е било предизвикателство, а Великден е един от най-светлите празници, който събира близки и приятели на една трапеза. Колкото е по-богата и вкусна, толкова всички са по-щастливи и доволни.
Заповядайте да направим едно цялостно меню, което да донесе радост и пролетно настроение на малки и големи. Заедно ще приготвим и опитаме на празнично подредената маса.
- Дърпано агнешко бутче в букет с ориенталски подправки, хариса и свежа гарнитура
- Булгур-пилаф с домати, патладжани и лимоново кисело мляко
- Богат пай с печени зеленчуци и рикота
- Козуначена торта с карамелизирани банани и шоколад
- Салата от зелени пролетни листа и репички, печено козе сирене в бекон и хрупкаво хлебче с пастет от маслини
- Крем от рукола и тиквички с пяна от босилек, печен в яйчни черупки
- Хляб с лук и пармиджано с маслена билкова коричка
- Печени мачкани тиквички с чесън, билки и зехтин
- „Фантастик“ с бадемова бисквита, мус от шамфъстък, малини и ягоди
Риба и морски дарове 2
Дати: 11.05.2021г, 12.05.2021, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
За повечето домакини една основна причина да посягат не толкова често към толкова полезните риба и морски дарове е, че те изискват повече обработка и манипулации. Освен това за приготвянето са нужни специфични познания за всяка група риби и други морски твари.
Тук, на курса, ще научите различните начини за почистване, обезкостяване и филетиране на риба. Ще се обсъди кой вид риба по какъв начин трябва да се приготви, за да стане най-сочна и вкусна, както и особеностите на морските дарове.
- пъстърва със сметана и бадеми
- знаменитата френска супа буябес
- риба на пара с лимонов сос
- ципура с финокио и портокали
- кефал плакия с орехи
- пълнени миди с ориз
- терин от сьомга и скариди
- сицилианска салата от октопод
Риба и морски дарове 3
Дати: 01.06.2021г, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Ароматен крехък октопод, нежни миди Сен Жак, сочни стриди, стек от риба тон…Невероятни морски изкушения и изпитание за всеки готвач.
Ако искате да се научите да ги приготвяте лесно и много вкусно, заповядайте на третата част на курса за Риба и морски дарове.
Менюто, което заедно ще приготвим и ще съчетаем с подходящите вина е:
- Миди Сен Жак на тиган с тай къри и чипс от листа от репички
- Печени черни миди с моцарела и домати
- Стриди Рокфелер
- Шведски рибени кюфтенца
- Датска рибена супа
- Турски пилаф с аншоа
- Октопод на грил с ароматна фава
- Салата в тай стил със стек от риба тон
Чийзкейк и брауни
Дати: 04.06.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Пухкавият чийзкейк и сочното брауни са едни от най-желаните и вкусни десерти. Ако искате да научите безчет тънкости за тяхното успешно приготвяне и да получите още много вкусни идеи, заповядайте на курса заедно да направим 3 вида печен чийзкейк, 2 вида без печене и 2 вида брауни.
На курса е осигурен лек обяд с чаша хубаво вино.
- Чийзкейк Ню Йорк с шоколадово-ментова заливка
- Шоколадов чийзкейк с карамел
- Ягодов чийзкейк с лайм
- Пухкав боровинков чийзкейк с кисело мляко
- Брауни с три вида шоколад и макадамия
- Брауни с фъстъчен крем
Сладки и солени пайове
Дати: 02.07.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Крехка, маслена ароматна коричка и разтапящ и вдъхновяващ пълнеж.
Светът на пайовете е безкраен, но в основата е тестото. На този курс ще направим 4 сладки и 4 солени вида пай с 4 различни основни рецепти за маслено тесто, всички невероятно вкусни и красиви.
- Пай с пачи крак, манатарки и грюер
- Пай със пушена сьомга, скариди и праз
- Средиземноморски пай с патладжани, халуми на грил, карамелизилан лук и чери домати
- Пай с чушки, домати, босилек и френско козе сирене
- Пекан пай
- Пай с круши и амарето
- Нормандски ябълков пай
- Пай с къпини и боровинки
Заешко месо
Дати: 10.07.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Заешкото е може би най-диетичното, чисто, нежно и вкусно месо в света.
Лесно и бързо за приготвяне, то е чудесна алтернатива на пилешкото. Ако искате да обогатите кулинарния си репертоар с най-интересните и вкусни рецепти от цял свят, заповядайте на нашия курс.
- Пълнено заешко гръбче
- Заешки чомлек
- Заек с паста и маслини
- Пълнен печен заек с кестени
- Заек със сини сливи
- Банички със заек и горчица
- Пай със заек, праз и пачи крак