Искате да подарите перфектния подарък за мъж или за жена, но не знаете как да изберете?

Коледните и новогодишни празници са още далече, но темата за избор на подарък за близки и роднини си е актуална целогодишно – рождени дни, Денят на бащата, 14-ти февруари, 8-ми март, имени дни, годишнини и други поводи се редят през цялата година, непрестанно. Времето лети много бързо, а поводите да зарадвате своите хора са много. Затова ще Ви дадем някои идеи за подарък преживяване, подходящи в по-голямата си част за всяка част от годината.

Подаръкът преживяване е перфектна идея, с която ще подарите на близките си много приятни емоции, незабравими преживявания, нов опит и умения, шанс да променят обстановката и може би дори да излязат извън зоната си на комфорт. Този тип подаръци са винаги изненадващи и оригинални, но трябва да внимавате какво избирате, на кого и как го подарявате.

Перфектният вариант е да си дадете ясна сметка за това какъв е животът и какви са интересите на човека, на когото ще поднесете подарък преживяване. И да намерите нещо, което е точно за него, или обратното – което ще му помогне да се зареди с адреналин и съвсем нови усещания.

За някои от идеите, които ще Ви предложим, ще Ви е необходима информация за здравословното състояние на получателя на подаръка (например екстремните преживявания не са подходящи за всеки), за други – ще трябва да подходите внимателно и да вземете предвид някои неща.

Нестандартни идеи за подарък за всеки повод и всеки вкус.

Само допреди няколко години за подарък преживяване трябваше да се организираме сами и да хабим много време, сили и нерви. Днес има много варианти да си спестите всичко това – има много студия за обучителни курсове, салони за красота, фотографи, спортни центрове и т.н. Само трябва да изберете подаръка, да платите ваучера и готово – всичко е организирано вместо Вас.

Можете да използвате и друг вариант – сертификат от доставчик на такъв тип подаръци, като при много от тях можете да изберете подаръчен сертификат за определена сума, а получателят му може да избере за тази сума едно или няколко преживявания (скок с парашут, масаж, курс по танци, кулинарен курс и много други).

Това е най-лесният вариант за подарък, който би бил перфектният избор за Коледа и Нова година, рожден ден, 8-ми март, 14-ти февруари, за близки, колеги и т.н.

По-надолу Ви предлагаме 30 от най-интересните идеи за подарък преживяване, а също и някои съвети за избор на подаръчен сертификат, който се издава от доставчик на такива подаръци.

Как да изберете подарък преживяване – идеи за всеки вкус

1. Билети за концерт, спектакъл, представление

Най-лесният вариант, който със сигурност ще зарадва всеки, е билет за концерт, спектакъл на известна пиеса, балет, изложба на познат художник, премиера на филм и т.н.

2. Полет на балон

За някои хора звучи банално, но това е наистина страхотна идея за подарък. Само че трудно се намира подходящо място за полет с балон, а и трябва да се направят уговорки по-отрано, като се вземе предвид и прогнозата за времето.

3. Стая на гнева

За някои това е подарък – мечта! В зависимост от преживяването в стаята на гнева, на участниците се дават защитни облекла, шлемове, ръкавици. Участниците влизат в стаята на гнева и започват да рушат всичко наоколо, отприщвайки емоциите си и усещайки пълната свобода да изразят чувствата си.

В ежедневието не можем да си го позволим – да си излеем негативизма за малко и да се приберем вкъщи с усмивка. Идеята е добра и за корпоративен подарък – за да може колективът на работа да е винаги в добро настроение и да не допира до услугите на психотерапевт.

4. Сертификат за конна езда

Също е перфектен вариант за подарък преживяване, но с едно условие – получателят на този подарък да няма страх от коне. Конният спорт е не само възможност да подобрим физическата си форма и да изпитаме удоволствие от срещата си със страхотните и умни животни, но е и ефективна терапия.

5. Гмуркане

Невероятна идея, която заслужава вниманието Ви, ако има как да бъде реализирана (трябва получателят да е в близост до водоем или да има възможност да иде до такъв).

Перфектен подарък за хората, които обичат водата, е ваучер за гмуркане в дълбоки води.

6. Зорбинг

Специфичен подарък преживяване за хората, които обичат екстремното и не се страхуват от нищо. Страхотна атракция, която представлява спускане нанадолнище в прозрачна топка. Човекът в топката е фиксиран със специални колани, а при спускането емоциите са… неземни!

7. Ски преживяване

Най-добрият вариант за подарък в зимните месеци и за хората, които могат да карат ски, но са вечно заети да се организират. Просто ги изненадайте – проучете ски пистите, платете за няколко часа и готово. Приятно допълнение би било и едно вкусно кафе или гофрета в почивката. Това ще донесе много усмивки и ярки емоции.

8. Романтична среща на покрив

Прекрасна идея за влюбените двойки за 14-ти февруари или за някаква специална дата (годишнина от запознанство, от първата среща, от сватбата), които живеят в големите градове. Ако в града има ресторант на покрива на някоя сграда, организацията е лесна, но ако няма, ще трябва да се донесат мебели, да се поръча храна и да се доизпипа всичко. Но си струва!

9. Посещение на музей с личен екскурзовод

Уникална идея, която ще зарадва любителите на историята, археологията и антропологията. Но и всеки, който може да мисли и се радва на възможността да научи нещо ново, ще се зарадва на разходка в музей, и дори с личен разказвач.

Запознанството с миналото в компанията на човек, който знае всичко в дълбочина и е напълно концентриран във Вас и когото имате възможност да питате, разглеждайки всичко, без да бързате, да усетите атмосферата – ето това е страхотен подарък!

10. Полет със самолет или вертолет

С предварителен инструктаж и кратко обучение човекът, на когото искате да направите подарък преживяване, може да стане първи или втори пилот на самолет и да сбъдне детската си мечта! Или пък да е просто пасажер, тогава няма да има нужда от обучение.

Полет със самолет или вертолет с инструктаж и обучение за пилот.

11. Пейнтбол

Това е подарък приключение за големи компании, който със сигурност ще зареди всички с адреналин и ще остави след себе си много приятни спомени. Перфектна идея за хора, които работят много – много добре отнема от стреса и негативизма. Перфектен вариант е за корпоративен подарък преживяване за колектива за Нова година и Коледа или за професионалния празник.

12. Скачане с парашут

Подходящ подарък само за смели хора, които нямат противопоказания заради здравословно състояние. Хората, които са се решили да скачат с парашут, разказват колко невероятно преживяване е скачането с парашут.

13. Картинг

Идеален подарък преживяване за мъжете (и за някои жени), които обичат да гледат Формула-1. Може да се практикува и през лятото на открито, и през зимата в специални помещения. Екипировката и инструктажът обикновено влизат в цената.

14. Ден за спа или масаж

Перфектен подарък за хора, които работят много и нямат време да се погрижат както за физическото, така и за психическото си здраве. Няколко часа в спокойна атмосфера и тиха обстановка, приятни и полезни за душата и тялото процедури – кое може да е по-приятно от това? Това е може би най-добрият подарък за 8-ми март и за рожден ден за жените – да се разсеят от грижите и тревогите, да се погрижат за себе си.

15. Фотосесия

Един от най-лесните и достъпни варианти за подарък, който ще донесе много положителни емоции и усмивки. Достатъчно е просто да намерите фотограф или да закупите сертификат от агенция, която предлага такива ваучери – получателят ще може да избере деня за събитието и да се почувства като фотомодел, след което ще получи много красиви и ярки професионални снимки.

Перфектна идея за семейства, между другото – вечно не стига време за общи семейни снимки. А това е прекрасна възможност да се направят снимки, които след това могат да се извадят и да се поставят в семейния албум или в рамки, които да се подарят на роднини за спомен.

Това е много добър подарък за Коледа и Нова година – да съберете цялото семейство, всички – облечени в коледни цветове, да запечатате красив спомен.

16. Кулинарни уроци

Великолепен вариант за подарък преживяване (незнайно защо се смята, че е по-подходящ за жени, но можем да поспорим по този въпрос). Това е възможност човек да се научи да готви някакво ястие или да се запознае с особеностите на една или друга кухня (италианска, френска, японска), да научи много нови неща и да получи не само полезни знания, а и много приятни емоции.

Уроци по готварство - подаръчен ваучер за рожден ден.

17. Разходка с джип/АТВ по черен път

По-достъпен вариант от сафари в Африка, който ще осигури добър заряд на адреналин. АТВ разходките по блата, планини, пясък или скали се организират от много компании. Машината може да се предоставя със или без инструктор. Най-ентусиазирани биха били мъжете, ако получат такъв подарък.

18. Курс по актьорско майсторство, пеене, живопис, грънчарство, фехтовка, ръкоделие

Дори и да не е типичното занимание за човека, за когото е предназначен подаръкът, често след посещението на такъв курс хората откриват любимото си хоби и с радост посвещават времето си на него след това, подобрявайки физическата си форма, психическото си състояние. Добър вариант за подарък за рожден ден – можете да осъществите мечтата на близък за Вас човек или приятел.

19. Паник стая

Увлекателна игра за компания от няколко човека, която ще стане перфектното развлечение за почивния ден.

20. Посещение на ресторант

Подаръкът впечатление може да се реализира по различни начини – обяд или вечеря в ресторант за определена сума, дегустация на ястия от известен шеф-готвач и т.н. От Вас зависи какво ще изберете.

21. Планински поход или поход в гората

Невероятен подарък. Особено за хората, които са много психически и интелектуално натоварени. Най-малкото, там могат лесно и ефективно да изхвърлят напрежението, като се концентрират върху целта, отдавайки се изцяло на похода, забравяйки всичко друго. Мозъкът се прочиства бързо, напрежението и раздразнението изчезват – прекрасна терапия.

22. Полет в аеродинамичен тунел

За всички мъже, които като деца са си мечтали да станат космонавти. И ако си говорим сериозно, за този подарък изискването е едно – добро здраве. В специални костюми посетителите влизат в аеродинамичния тунел, където могат да изпитат незабравими усещания и да се научат да контролират тялото си, да се отпуснат.

Подарък преживяване - есктремни приключения - полет в аеродинамичен тунел.

23. Китайска чаена церемония

Отличен подарък за любителите на тишината и спокойствието, леките разговори и вкусния чай. Церемонията е организирана в красива чаена стая, спазва се ритуал за приготвяне и сервиране на чая, всичко е перфектно премерено – така можете да си седите с часове, да водите интересни разговори и да се наслаждавате на различни видове чай и сладкиши.

24. Скачане на батут

Много весел подарък преживяване, който ще даде възможност на човека, за когото е предназначен, буквално да се пренесе в детството си и да се отърве от напрежението – както физическото, така и психическото. След час-два умът и тялото буквално се презареждат. И хората, които казват „това не е за мен, това е за деца“, обикновено се усмихват най-широко от всички.

25. Дегустация на нещо вкусно

Тук вариантите за подарък за много: от посещение на винен или бирен завод в близост с дегустиране на различни видове напитки (любим подарък за мъжете) до пътешествие до Италия в някоя ферма, където произвеждат зехтин, с директно участие в процеса на производството, или пък до някоя плантация за кафе. Перфектна идея за рожден ден за мъж или за жена, за деня на бащата или за деня на жената.

26. Скок с бънджи за един/двама

Супер подарък за активни хора, които обожават екстремното и не се страхуват от силните усещания. Преди скока се провежда инструктаж за техниката на безопасност, проверява се екипировката и оборудването и – свободно падане с огромна скорост отвисоко, нещо, което никога не се забравя!

27. Сертификат за обучителен курс

При условие, че наистина знаете какво иска получателят на Вашия подарък (мъжете често се интересуват от уебинари и професионални курсове с възможност за повишаване на квалификацията, а жените харесват нови неща, да изучават нови сфери на дейност, промени във външния вид, грижа за себе си, уроци по поставяне на грим и т.н.).

Независимо от ситуацията, тук е важно да знаете какво искат и какво предпочитат получателите на такъв тип подаръци преживявания, тъй като няма смисъл да подарявате нещо, което получателят няма да ползва.

28. Урок по екстремно шофиране

Ще се хареса на хората, които вече шофират, но искат да усетят свободата и да подобрят уменията си. Адреналин, нови умения под надзора на опитен инструктор и наистина полезен опит. При това уроците се харесват както на мъжете, така и на жените.


29. Разходка в родния град с екскурзовод

Незаменим и оригинален подарък преживяване. Само си мислите, че знаете всичко за своя град. Всъщност разходката с човек, който може да Ви разкаже много истории и да обърне внимание на всяка дреболия, ще Ви накара да видите познатите улици и сгради по съвсем друг начин. Перфектен вариант да си прекарате Деня на влюбените със своята половинка.

30. Абонамент за фитнес, йога, пилатес

Специфичен подарък, който ще бъде посрещнат въодушевено и с благодарност от хора, на които им е необходим и които Ви вярват, но може да е обидно за хора, с които не се познавате много и не сте нацелили интересите им. Можете да направите такъв подарък само в случай че знаете, че идеята е актуална. Този подарък ще е подходящ за рожден ден за близък приятел или роднина.

Ваучер или подаръчен сертификат?

Както споменахме в началото, подаръците преживявания обикновено се реализират в две форми. Първата са готови ваучери за отделни услуги, които се продават от организатори. Вторият вариант е да закупите подаръчен сертификат за определена сума от компания, която предоставя голямо разнообразие от преживявания, за да може човекът да избере тези, които са му по вкуса.

Какво трябва да знаете, преди да изберете сертификат за подарък преживяване?

Време на действие

Зависи от типа подарък, сезонността, сложността по организацията и т.н. Вариантите тип кулинарен курс отнемат един почивен ден и да може човекът да стигне до адреса, на който ще се провежда.

Пътуване надалеч ще изисква повече време, затова е желателно билетите за пътуване да са с отворена дата и валидни максимално дълго време.

Сезонност

Някои идеи са актуални само през зимата (каране на ски, снегоход или други зимни развлечения) или само през лятото (полет на балон).

Особености на реализирането

Избирайки подарък преживяване, трябва да гледате да няма никакви допълнителни разходи, условия и т.н. Не е добре човекът да трябва да плаща някакви услуги, да организира нещо сам и т.н., за да може да използва подаръка си.

Брой хора

Задължително трябва да се вземе предвид, когато избирате подарък. Един домошар например може да няма с кого да посети паник стая, предназначена за колектив от 6 души. А романтичната вечеря на покрива като подарък за мъж или жена без половинка може да се приеме като подигравка.

Здравословно състояние, възраст

Важни са, за да може да се реализира дадена идея. Човек, който страда от тревожност и има здравословни проблеми, едва ли ще хареса скачането с парашут, а пък кулинарните уроци ще бъдат перфектният подарък както за момичета, така и за по-възрастни жени.

Репутация на компанията, която издава сертификатите

Ако става дума за уроци, трябва да има всички необходими лицензи и квалификации за преподаване; ако става дума за услуги, е важно нивото на обслужване и на използваните материали; когато говорим за екстремни преживявания, трябва да избирате много внимателно, да проверявате всички документи, качеството на оборудването, статистиката на осъществените полети, скокове и т.н.

Правилно въведени данни

Много сертификати се оформят, преди да се използват услугите (за получателя, не за подаряващия), затова е важно данните да бъдат отбелязани правилно. Ако не знаете нещо, ще трябва скришно да уточните с близките на получателя или да откриете необходимата информация сами.

Поводът

  • За Коледа и Нова година е прието да се подаряват тематични подаръци (някакви уроци по украсяване на елха или правене на коледни венци, приготвяне на сладки и вкуснотии, зимни видове спорт, семейни фотосесии);
  • За рожден ден са по-лични (перфектно би било да е нещо, свързано с хобито на човека, с неговите мечти и желания);
  • За 8-ми март най-добре изберете нещо, свързано с красотата (ваучер за салон за красота, СПА, козметик и т.н.);
  • За 14-ти февруари е най-добре да измислите нещо романтично (вечеря за двама, масаж за двойки, урок по танци и т.н.).

Как да изберете правилно подарък преживяване от специализирана компания?

  • Запознайте се внимателно с условията – те трябва да са актуални за този, който ще получи подаръка (да не трябва да пътува до друг град, ако не може, да има някакви разрешения, да прави нещо допълнително и т.н.).
  • Изберете максимален срок на валидност – за да има възможност да разполага с времето си човекът, за когото ще е подаръкът, и да не бърза. Но трябва да го предупредите, че когато изтече срокът на валидност, сертификатът вече няма да важи.
  • Оптимална сума – не е задължително да вкарвате много пари във ваучера, но трябва да са достатъчни за 2-3 по-евтини подаръка или за 1-2 средно-скъпи. Желателно е да има възможност да се доплаща, в случай че човекът иска да добави нещо, или ако остане малка сума, да може да си добави още и да се възползва от още едно преживяване.
  • Тематичен избор на преживявания – чудесна възможност да зарадвате получателя със специално избрано спрямо неговите интереси преживяване: за жените има различни опции за релакс и красота (масаж, козметик, кулинарен урок, маникюр и т.н.), за мъжете – също толкова голям избор – стрелба с лък, полет със самолет, екстремно шофиране, дегустация на вино и т.н.
  • Принцип на избор на идеи за подаръци – някои организатори дават възможност да избирате преживявания за определена сума от каталог, други изискват от купувача да посочи определена категория преживявания. Това трябва да се уточни навреме.

Изборът на подарък е винаги интересно занимание, особено когато говорим за приключения и преживявания, за нов опит, за ярки емоции и невероятни усещания! Достатъчно е да отделите само малко време и усилия, за да намерите сред стотиците варианти този, който наистина ще зарадва и впечатли човека, за кого е предназначен.

Вдъхновявайте се и подарявайте най-доброто на хората, които обичате!