В страната ни има множество кътчета, в които да се отделим от ежедневието и да се отдадем на почивка. Предлагаме няколко различни по тип и локация дестинации. Селски туризъм - където можете да се усамотите с любим човек и да се слеете с природата. Винен туризъм – ще се насладите на различни сортове вина в луксозна обстановка и при отлично обслужване. СПА туризъм е равнозначен на грижа за духа и тялото. Екстремен туризъм за любителите на приключенията, на които само почивка не им е достатъчна.

Селски туризъм

Родопите са покрити с гъсти гори и изобилна растителност. Зеленината се простира докъдето поглед стига, което прави планината любимо място за любителите на природата. Регионът е дом на разнообразна гама от редки растителни и животински видове. Родопите се отличават със скалист пейзаж, дълбоки проломи и живописни каньони. Тези геоложки образувания правят региона така красив и характерен. Родопите са осеяни с очарователни, традиционни села, които допълват културния и живописнен чар на мястото. Тези села често се отличават със стари каменни къщи и църкви. Родопите са перфектно място за любителите на заниманията на открито, с възможности за туризъм, скално катерене, планинско колоездене и зимни спортове през по-студените месеци.

Поради местоположението си, Родопите остават относително по-малко населени от някои други европейски планински вериги. Това спокойствие допринася за красотата им, осигурявайки спокойствие и бягство от шума и суетата на градския живот. Регионът има богата история и е пропит с местен фолклор, прибавяйки културно значение към естествената му красота.

1. Романтично преживяване - почивка за двама в прегръдките на Родопите

Романтичната екскурзия с партньора е чудесен начин да инвестирате във връзката си и да създадете трайни спомени. Родопите могат да Ви подарят точно това, от което имате нужда – едно уникално преживяване – уикенд за двама, сгушени в хълмове, природа, чист въздух, пленяващи гледки и особен, топъл, нежен уют.

Там някъде във възвишенията, на края на една виеща се като змия планинска пътечка, ви очаква прекрасно студио, оборудвано с всичко необходимо, за да подарите на себе си и половинката си един уникален уикенд, изпълнен със спокойствие, прекрасна панорамна гледка към Родопите, свобода.

В село Змиево, ви очаква автентична обстановка, простота, уют – всичко, което ви е необходимо, за да се насладите на усамотението си, на обичта си, на романтичната обстановка, на спокойствието и енергията, които ще Ви подарят Родопите. Студиото в комплекса разполага с китна кухничка, изцяло оборудвана, за да приготвите за любимия си човек вкусна романтична вечеря или да се насладите на сладката емоция да си сготвите нещо заедно. Кът за почивка и съзерцаване на красотите, които Ви разкрива гледката към хълмовете на Родопите – широколистни и иглолистни дървета под нозете Ви, безкрайно небе, а Вие, поседнали на старовремски кресла, в сладки приказки, смях и нежни ласки потъвате в сладка емоция с чаша вино в ръка, свободни и независими от хора, срещи, часове.


2. Уикенд за двама в "Магическата стая"  – в Старото гнездо, гр. Маджарово

Град Маджарово е разположен в Източните Родопи, близо до река Арда и е вторият най-малък град в България, отстъпвайки първото място на гр. Мелник. Маджарово се намира в центъра на кратер на вулкан, изригнал преди повече от 35 милиона години. В следствие на вулканичната дейност скалите около града крият в недрата си над 16 вида ценни минерали, скъпоценни камъни и злато. Градът е заобиколен от величествен скален комплекс, формиращи система от 5 защитени територии около кратера на вулкана. Скалите около града са дом на два вина лешояди – белоглав и египетски. 

Настаняването се извършва в напълно реставрирана и възстановена 220 годишна къща, която носи духа и атмосферата на миналото ни. За реставрацията на къщата са използвани само естествени материали, запазвайки автентичната атмосфера. Къщата предлага прохладна тераса откриваща незабравими гледки, лятна трапезария, зимна механа с камина, различни кътчета за отдих и уединение из двора. За любителите на природата, активния и селски туризъм обещаваме едно незабравимо преживяване с Уикенд за двама в „Магическата стая“ – в Старото гнездо.

Винен туризъм

Виненият туризъм, известен още като енотуризъм, е форма на културен туризъм, който се фокусира върху изследването на винарски региони, винарни и лозя. Той позволява на пътешествениците да се потопят в света на виното, предлагайки уникално и приятно изживяване за винените ентусиасти.

3. Една нощувка за двама в Шато Копса

Архитектурата и разположението на Шато Копса следва канона на замъците от ранното Средновековие – внушителен каменен градеж върху възвишение, с обитаеми овални кули в четирите края на основното тяло. Проектът е дело на известния български архитект Жеко Тилев. В контраст на грубата каменна фасада е изтънченият интериор.

Шато Копса е една от малкото семейни винарни в България, която обхваща изцяло процеса на правене на виното – отглежда гроздето за собственото си вино, произвежда и бутилира в собствена си винарна изба. Всеки грозд за направата на вино се откъсва на ръка в ранните утринни часове на деня.  Не повече от 30 минути делят току-що откъснатия и избран грозд от лозята до винарната, което гарантира свежестта и непроменените качествени характеристики на суровината. Семейната винарна означава контрол и отговорност от създаването на  гроздето - през всички етапи на производство на виното.


4. Нощувка във "Вила Синтика" - преживяване с вкус и аромат на вино

Sintica Wine Resort не е просто луксозен хотел, а истинско преживяване за сетивата, което вплита в себе си разнообразието на региона със средиземноморския дух. Вината на изба Синтика са поезия в бутилка. Sintica Wine Resort е място, толкова уникално и магично, че трудно ще излезе от спомените ви и ще искате да го посещавате отново и отново. Всичките ви сетива ще бъдат задоволени. Отварянето на всяка следваща бутилка се превръща в музика за ушите, а божественият аромат загатва за върховния вкус на виното.

Уютно обзаведените стаи са черешката на тортата във „Вила Синтика“. Тук ще можете да се откъснете от света, да оставите всички грижи зад вратата на стаята и да е порадвате на заслужено уединение. Сутринта ще ви очаква прекрасна закуска, приготвена изцяло с висококачествени регионални продукти. На ваше разположение е уелнес центъра, включващ сауна, парна баня, джакузи, релакс кът и фитнес, за да бъде изцяло завършена вашата почивка.

SINTICA WINE RESORT предлага на своите гости отдалеченост от градския шум, огромни зелени градини, прекрасно обслужване, селектиран избор от местни вина и гурме храна, които са предпоставка и идеална възможност за една пълноценна и релаксираща почивка.


5. Романтично бягство - нощувка със закуска за двама в комплекс "Старосел"

По време на романтичното пътешествие до хотел „Старосел” имате възможност да се насладите и на посещение на избата. Чрез специална технология за производство и техника за ферментация и селекция на гроздето, изба „Старосел” Ви предлага разнообразие и качество на международно ниво на български вина. Ще научите историята на най-големите винарски райони в световен мащаб, ще се запознаете с най-често срещаните сортове. Ще разкрием пред Вас тайните на основните понятия във винопроизводството, срещани върху самия етикет на бутилката с вино. Ще научите повече за региона, в който се отглеждат лозята. Ще обсъдим това, което се крие в цвета, каква тайна вадят на показ нюансите на една чаша с вино. Ще обърнем внимание и на групата от аромати и как да ги класифицираме.

Комплексът разполага с два вътрешни и външен басейн и джакузита с минерална вода, която е още по-благоприятна за релаксацията и тонуса на човешкия организъм. Имате възможността да избирате от многото услуги, които се предлагат, за да бъде престоят Ви изпълнен с богата гама от емоционална удовлетвореност в компанията на любимия или любимата. За тези, които искат просто уединение, тишина и взаимност с половинката си, може да се възползвате от заобикалящата комплекса красива и необятна природна обстановка. На разположение на гостите на хотела са още мини голф игрище, малък зоопарк, пиано бар с караоке.


СПА туризъм

Спа туризмът е популярен начин да си починем от ежедневието и да се съсредоточим върху грижата за себе си, релаксацията и благополучието. Това е обновяващо преживяване, предоставящо уелнес уединение, с цел подобряване на физическото и психическото здраве, докато се наслаждаваме на спокойна среда.

6. Уикенд за двама - две нощувки в СПА хотел Бохема

Хотел Бохема в село Огняново се намира в уютна и спокойна местност, заобиколен от гори и голяма градина, в непосредствена близост до река Канина. SPAе съкращение от латински “Sanus per Aquam” което в превод означава “здраве чрез вода”. Тази концепция за живот е известна още от древен Рим, където са използвали вода от термални извори за лечение на различни заболявания. Този метод на лечение е наречен SPA и днес е особено популярен.

Най-ранните сведения за Огняновските минерални извори са от времето на римския период на Балканите. Твърдението, че изворите са ценени още тогава като животворен природен феномен, се доказва от множеството останки от римски съоръжения – бани и водопроводи, открити сред или в близост до руините на древноримския град Никополис ад Нестум (понастоящем – в пределите на Гърменска община, само на 3 км от село Огняново).

На територията на курорт Огняновски минерални бани има 24 термоминерални извора, които са многократно изследвани и анализирани. Те са смятани за изключително богат хидроминерален ресурс заради огромния им дебит, а също и поради особеностите на физико-химичния им състав. Повечето от тях са бистри, безцветни, без миризма или със слаб дъх на сероводород, без никакви признаци за санитарно-химично замърсяване, бактериологично чисти. Това ги прави подходящи както за външно, така и за питейно балнеолечение.

Водата, използвана в хотел „ БОХЕМА СПА“ , идва от сондажен извор с температура на водата 42°C – един от най-топлите в курорта. Причисляването ѝ към групата на слабо минерализираните азотни води с алкална реакция и със съдържание на флуорни йони прави водата на хотел „ Бохема СПА“ подходяща не само за външно балнеолечение (бани), а и за вътрешна употреба – т.н. питейно лечение, особено препоръчвано при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и урологични заболявания.

7. Нощувка за двама и винена дегустация в бутикова винарна в хотел Zaara Estate - тайната на спокойствието

Планината е мястото, на което можем да чуем мислите си, да усетим себе си, да осмислим целите си и да помечтаем. Липсата на външни фактори, които да ни разсейват, правят времето пълноценно и стойностно. Там всичко е по-вкусно, по-ароматно и по-истинско. Малките неща са важни, хората са естествени, храната е домашна и качествена. Сакар планина е известна и със старото си тракийско име Мастейра, означаващо Свещена планина. Богата на флора и фауна, тук земята е плодородна и раждаща ароматно грозде. Трудно е да се отрече, че там където расте лозе, има магия. Разположена в това недотам познатото кътче на България е бутикова винарна и хотел Zaara Estate предоставя почивка, от която се нуждае всеки.

Пътят към себе си преминава през спокойствието. Престоят в хотела ще ви донесе душевна свобода, простор на мислите и възвисеност, защото тук гостът притежава основната роля. Естетическия издържаният вид на стаите прави престоя незабравим. Гледката към прохладните гори на Стара планина и Средна гора завладяват ума и изчистват съзнанието, а слънцето гали кожата. Възхитителната СПА зона е финалната щриха в и без това прелестното кътче Zaara Estate. Тук ще откриете сауна, парна баня, вътрешен топъл басейн и джакузи.


Приключенски туризъм

Бихте могли да съчетаете нощувка и почивка с малко по-екстремно преживяване, което да направи престоя ви по-интересе и леко да вдигне адреналина. 

8. Приключенски пакет за двама - джип сафари, стрелба с въздушна пушка, грънчарство, винена дегустация в Медово

Ако обичате да грабите от живота с пълни шепи, харесвате приключенията и търсите преживяване, което да накара кръвта ви да кипи, имаме точното предложение за вас. Изключително интензивно приключение за авантюристи, изпълнено с разнообразни дейности, които ще увеличат адреналина, ще внесат хармония и баланс и ще ви научат на един позабравен вид изкуство. Започва се с джип сафари и стрелба с въздушна пушка, следва посещение на минерален извор и параклис, както и урок по грънчарството. За завършек сме приготвили винена дегустация – идеалният край на приключението.

Отправна точка на сафарито е комплекс „Старите къщи“. Преминава се през красиви, диви местности, реки и гористи области. С повече късмет по пътя ще видите диви животни като зайци и костенурки. Прави се кратка почивка при минерален извор Трите чучура, при който ви очакват мишените. Там ще постреляте с пушка и ще проверите точността на мерника си. Качвате се отново на джиповете и продължавате към една забележителна гледка към Черноморието. Там се намира и параклис „Свети Николай“, с уникалните творби на майстор Димитър Голешев. След завръщане в комплекса ви очаква урокът по грънчарство и винената дегустация. Майстор грънчар Явор Топалов ще ви помогне да изработите глинен съд, който остава за вас. В ателието се използва най-качествената българска глина и висококачествени глазури, доставени от Германия и Италия.


9. Уикенд за двама в исторически парк с разходка с лодка, стрелба с лък и нощувка в юрта

Прекарайте един уикенд в Исторически парк – културно-исторически музей, уникален за Европа. Тук всеки гост остава удивен от историята и автентичността, пресъздаваща миналото на народа ни.

Отдалеч се вижда статуята на тракийския стрелец на входа, символ на Исторически парк. Легендата разказва, че когато в древността хората са се страхували от гнева на Боговете, изразен с гръмотевици в небето, смели славяни и прабългари са стреляли с лък към небето. На входа на парка, който е възстановка на крепостта „Баба Вида“ край град Видин, ще Ви очакват екскурзоводи, които ще Ви разкажат за всеки обект и ще Ви преведат през всяка епоха.

В Исторически парк в с. Неофит Рилски ще се пренесете във всяка епоха от съществуването на нашия народ – неолит, халколит, епохата на траките, римската епоха, епохата на славяните, епохата на прабългарите – до Второто българско царство.

Тук ще имате възможност да си направите снимки с реквизитно облекло, а също и с хищни птици. Ще се запознаете с много герои от българското минало, ще се потопите в бита на хората през вековете.

След обиколката за Вас е организирана стрелба с лък за двама с автентични стрели и лък. Ще можете да посетите онези времена, в които нашите прадеди са осигурявали прехраната си, в които са се сражавали и са бранили родината си с лък и стрели.


10. Приказна тишина - нощувка със закуска, урок по езда и масаж за двама

Комплексът се намира в сърцето на Тракия, в близост до гр. Пловдив, което е предпоставка за избора Ви за бягство от скуката към хармонията на природата. Всички коне са обучени и много приятелски настроени, а цялото преживяване не може да бъде заменено, особено за тези, които обичат конете, а и за тези, които тепърва ги опознават. Конете са внимателно подбрани, за да отговарят на индивидуалните способности за езда. Избират се според възрастта и характера на ездача. Ще се запознаете с всички тънкости в язденето. Ще научите основите на ездата, ще можете да яздите кон в различни стилове, както и ще се научите как правилно да контролирате коня.

След приключението си може да се насладите на релаксиращо потапяне в басейна, да работите върху вашия тен или да потънете в блажена почивка в джакузи, парна баня или сауна. Комплексът разполага с пищни и цветни градини, в които може да си организирате пикник, да се отдадете на четенето или просто да се слеете с природата.

Да пътуваш в собствената си страна е като да опознаваш себе си. Имаш възможност да срещаш различни хора – колкото приличащи на вас по своята същност, толкова и различни по особености на характера. Пътуването из България помага да оценим богатствата на природата й и да създадем незабравими спомени.