Студените месеци са доста ограничаващи откъм забавления и преживявания. Предпочитаме да се приберем вкъщи на топло, а в краткия зимен ден лесно може да ни накара да се отдадем на скуката. Четенето на книги и гледането на любимите ни филми е приятно, но е важно да си доставяме и разнообразие. Сигурни сме, че можем да ви убедим, че в столицата има какво да се прави дори през есенно-зимния период. Предлагаме 10 занимания на закрито, които да внесат разнообразие в недотам разнообразната част от годината.

Забавни преживявания. Забавлението е задължителна част от повдигане на по-минорното настроение, което често свързваме с този период от годината.

1. Ескейп руум

Ескейп стаите включват широка гама от пъзели и загадки, които изискват творческо и логическо мислене. Решаването на тези пъзели е стимулиращо ума и удовлетворяващо. Те са чудесен начин да прекарате време с приятели, семейство или колеги. Те подобряват екипната работа, комуникацията и сътрудничеството между колеги и приятели, съй като работите заедно за постигане на обща цел. Ескейп стаите пренесят участниците в различен свят. Поглъщащата тема на играта и историята, вплетена в нея, ги карат да се чувствате като част от приключение. Ограничението във времето и усещането, че сте заключени в една стая, създават прилив на адреналин, правейки изживяването вълнуващо и увлекателно. Успешното разгадаване на предизвикателството създава у участниците чувство за постигнат успех. За да избягате от стаята се изисква логическа мисъл и креативност. Всеки пъзел е една малка мистерия за решаване и удовлетворението от разбиването на кодове и намирането на решения може да бъде изключително приятно. Ескейп стаите насърчават комуникацията и сътрудничеството на живо, лице в лице. В ескейп стаите могат да се забавляват хора от всички възрасти, което ги прави универсална форма на забавление. Подходящи са за семейни излети, тиймбилдинги или срещи.

2. Софийски планетариум

През студените месеци всички ходят на кино да гледат най-нашумелите заглавия. И докато киното е интересно, макар невинаги филмите да си заслужават, Софийският планетариум предлага един доста нетипичен вариант за гледане на прожекция. Тук ще можете да се потопите в необятния свят на Космоса и да се слеете с Вселената така сякаш летите из самите небесни тела. Астрономическите тела - звезди, планети, астероиди, представляват интерес за хората от най-далечни времена. Това е приключение, което ще Ви пренесе в далечни галактики и ще Ви остави без дъх от безкрайността. Иновативен дигитален планетариум в София предоставя възможност да станете част от преживяване, в което ще научите повече за Слънцето, Луната и различните спътници. В Софийски планетариум се излъчват прожекции на филми с увлекателен сюжет. Проекторната система на планетариума се състои от четири големи проектора, които заедно съставят общ образ върху вътрешната страна на купола. Образът е ярък, впечатляващ и реалистичен. Акустичната система постига плътен звук, разнасящ се равномерно из цялото помещение посредством Surround Sound система.

3. Виртуална реалност

Виртуалната реалност е иновативна технология, която пренася играча в компютърно генерирана среда. Чрез VR вие не просто наблюдавате събитията през екран, а активно взаимодействате със света около вас.

VR реалност за двама ще ви накарат да подскачате, залягате и стреляте, докато останете без дъх, а високотехнологичните хаптични елементи и жилетки добавят несравнимо усещане за реализъм! Ареаната притежава 6 VR зони и допълнителни сепарета за зрители или резерви. Стандартният пакет включва игра на всяка от арените: 20 минути Tower Tag, 20 минути ARVI Arena, 20 минути Propagation: Top Squad. В Tower Tag два отбора, въоръжени с лазерни бластери се борят за надмощие на междугалактическа арена, прескачайки по левитиращи платформи и укривайки се зад транспортни кули. Контролът над кулите е изключително важен, тъй като те са единственият способ за придвижване по картата. За победа ще ви е необходимо повече от точна стрелба, тъй като стратегията и отборната работа често са далеч по-важни. ARVI Arena е динамична и завладяваща игра със стрелба и научнофантастични елементи за до 6 играчи. Богат арсенал от оръжия, динамично придвижване чрез телепортиране, както и скритите по картата бонуси създават наистина уникален геймплей. Поведете отбора си към победа или станете поредната жертва на Арената! В Propagation: Top Squad от вас се очаква да съберете отряда си и се изправете срещу зомби ордите. Целта е само една – да прочистите града.

4. Магическо шоу

Магическото шоу с фокуси е забавно представление, в което магьосник използва комбинация от ловкост, илюзия и други магически техники, за да създаде вид на свръхестествени или необясними явления. Магията завладява публиката от векове и продължава да бъдат популярна форма на забавление.

Каним ви на магическо шоу в сърцето на София, където, докато си пиете питието, опитни професионалисти буквално ще ви скрият шапката. Имате възможност да се запознаете с магьосниците, които ще ви разкажат историята на магическото изкуство, демонстрирайки най-популярните и сложни трикове измисляни някога. Ще научите за трудностите и хубавите моменти, през които минава един артист докато стигне до професионалната сцена. 

Очаква ви незабравимо преживяване, много смях, нови приятели и истинска магия. Завесата пада и обстановката ще ви пренесе от центъра на София, директно на сцената на магическо шоу.

Творчески преживявания

Есента и зимата са чудесен период, в който да потърсим ново хоби или да открием нов талант в себе си. Художествените занимания са средство за себеизразяване. Чрез изкуството хората могат да предадат своите мисли, емоции и преживявания по уникален и личен начин. Този тип занимания са терапевтично и релаксиращо преживяване. Създаването на изкуство доказано намалява стреса и безпокойството. Изкуството насърчава творческото мислене. Често включва намиране на иновативни решения на предизвикателства, които могат да се пренесат в други области на живота.

5. Рисуване и вино

Рисуването е чудесен начин да изразите своята креативност, да се отпуснете и да се насладите на процеса на създаване на изкуство. Независимо дали имате опит в рисуването, или сте начинаещ, има различни начини да се забавлявате рисувайки.

Как протича рисуването? Когато влезете в галерията ще забележите вече подготвените за вас материали. Следва да си вземете чаша вино и да се настаните удобно. В рамките на 2-3 часа на фона на приятна музика умел художник рисува заедно с вас и стъпка по стъпка напредвате към създаването на вашия шедьовър. Рисувате с акрилни бои. Те са удобни и много подходящи за напълно начинаещи. Техните цветове са наситени, именно затова картините, нарисувани с акрил, издържат години, без да избледнеят.

Не се притеснявайте! Най-важно е да се забавлявате. Отпуснете ръката си, позволете си да грешите. Всяка картина е уникална сама по себе си, затова всяка грешка се превръща в ефект. Всяко занимание е най-приятно, когато е споделено с приятел. Можете да вземете друг ентусиаст по рисуването, с когото да споделите преживяването.

Рисуването за забавление може да бъде терапевтично и възнаграждаващо хоби, което ви позволява да се освободите от стреса, да включите въображението си и да създадете нещо красиво. Рисуване и вино е подходящо за срещи, тиймбилдинг, моминско парти или просто като възможност да опитате нещо ново и креативно, докато се наслаждавате на чаша вино.

6. Керамика и вино – докоснете се до магията на глината

Вероятно при повечето от нас последният път, в който сме създали нещо с ръцете си, е бил в детските ни години - когато сме рисували с четка или сме правили фигурки с пластилин. Спомняте си онова приятно усещане да създавате свят от собствените си представи. Да виждате как въображението ни приема форма и вид.

В тази творческа работилница под ръководството на преподавател ще имате възможността да творите и да създадете свое произведение на изкуството - керамично изделие, което ще краси дома или пък можете да подарите на любим човек. Фантазията ви ще бъде провокирана и ще създадете красив предмет. Под ръководство на преподавателя в края на работилницата ще разполагате с готово изделие, което ще бъде изпечено и глазирано за вас. Готовите изделия ще ви бъдат върнати в рамките на 15 работни дни обратно, за да можете да ги отнесете у дома.

7. Арт ателие - багрене на памучно изделие - тениска, шал, бандана

Багренето на памучно изделие е приятно творческо занимание, което предоставя възможност да преобразите обикновени дрехи в персонализирани произведения на изкуството. Имате възможност да превърнете обикновените тениски в уникални дрехи, които отразяват индивидуалния ви стил и креативност.

Боядисването на памучно изделие чрез вързана техника ви осигурява платно за творческа изява. Процесът на боядисване насърчава експериментирането, позволявайки ви да играете с цветове, шарки и техники, за да постигнете желания резултат. Тази творческа свобода дава възможност на всеки да бъде свой собствен моден дизайнер. Можете да дадете посока на процеса, но крайният резултат винаги е непредвидим – полученото произведение е единствено по рода си.

Във века на масово произвежданите дрехи, боядисването на тениски се откроява като средство за персонализиране на облеклото. Независимо дали става въпрос за създаване на единствен по рода си подарък или просто изразяване на лични вкусове, боядисването превръща тениската, шала или банданата от обикновени платове в разказани с цвят истории.

8. Ателие по дърворезба – открийте артиста в себе си

Дърворезбата има богата история, датираща хилядолетия назад. Използвана е при различни култури и цивилизации както за функционални, така и за артистични цели - от издълбаване на богато украсени архитектурни детайли до създаване на религиозни скулптури. Използва се за създаване на религиозни икони, тотемни стълбове, маски и други предмети от културно и религиозно значение. Дърворезбата обхваща широка гама от стилове - от класически и традиционни дизайни до съвременни и абстрактни форми. Това е многопластов и динамичен вид изкуство. Чрез нея могат да се изразят различни емоции и идеи в триизмерен вид.

Дърворезбата е все по-рядко срещано и практикувано изкуство. Представлява обработка на дървесина, с която се постигат различни художествени резултати. Продукт на дърворезбата са различни изящни предмети, при изработката на които лимитът е единствено вашето въображение. Техниката за работа върху дърво се нарича резбоване.

Дървото, като натурален природен предмет, носи спокойствие, уют и изглежда красиво и естествено във всеки дом. Под ръководството на преподавател ще имате възможност да превърнете парче дърво в произведение на изкуството.

Уъркшопът се провежда по предварително зададена тема под ръководството да преподавател дързорезбар с дългогодишен опит. Всички необходими материали са осигурени на място и от вас се очаква единствено да се забавлявате. Създаденият от вас предмет е изключително подходящ за украса на дома или за подарък.

Приключенски преживявания

9. Стрелба с оръжие

Стрелбището Ви предлага уникално забавление и конкурентна среда за стрелци от всички нива, за да повишите своята опитност или да опитате нещо ново. Съоръжението е изградено в съответствие с международните стандарти за безопасност. Инструкторите по огнестрелно оръжие са опитни и сертифицирани, за да осигурят безопасна и професионална обстановка по време на въвеждащото обучение и в процеса на самата стрелба. Всеобхватният подход за обучение помага на всички начинаещи да учат, практикуват и запомнят основните правила, за да се насладят на тези умения за цял живот.

Поглеждате надолу към оръжието, прицелвате се бавно към целта, бавно издишвате и дръпвате спусъка. Това, което се случва по-нататък, е експлозия от усещания, от ярката светкавица на дулото и отблъскване на тялото до удар от отката и остър мирис на изгорял барут. Цялата идея на обучението е хората да преживеят тези усещания, независимо дали са запалени стрелци, или начинаещи.

10. Авиосимулатор

Авиосимулаторът е преживяване, което всеки, мечтал да стане пилот, трябва да преживее. Предоставя ви се възможност да се доближите максимално до управлението на истински боен самолет. Настанявате се в пилотската кабина, поставяте слушалките, проверявате изправността на самолета и се приготвяте за полет. Стрелбището Ви предлага уникално забавление и конкурентна среда за стрелци от всички нива, за да повишите своята опитност или да опитате нещо ново.

“Фотоника” е първият авиосимулатор, проектиран и произведен от българи и е напълно достъпен за цивилни граждани. Нa него могат да се изпълняват различни фази на полета, като излитане, кацане, маневри от висшия пилотаж, въздушен бой, атака по земни цели, кацане на самолетоносач, a пилотът може да избира между самолетите Су-33, Су-25Т, МиГ-29, F-16 block 50 и P51 Mustang. Кабината на тренажора е проектирана така, че максимално да се доближава до условията и управлението на истински изтребител.

Занятията се провеждат с инструктор, който запознава всеки посетител с начина на управление на самолета и го наставлява през цялото време, когато има нужда. Всеки може да се възползва от усещането да пилотира боен самолет на авиосимулатор “Фотоника”, като не се препоръчва за деца под 10 години.

Есента и зимата са напрегнат период и поради сроковете, които трябва да изпълним до края на годината. Отделянето на време за забавление може да ви помогне да се отпуснете и да се освободите от стреса. Важно е през зимата да продължим да общуваме с близките си и да не спираме да срещаме нови хора. Това поддържа духа ни бодър и не позволява да се поддадем на скука и негативни мисли. Големият град предлага много възможност да си прекараме добре сами или с приятели и да преживеем нещо ново и различно.