Да отделяме време за себе си не е прищявка. Когато човек е преуморен, той няма сили да се справя с ежедневните предизвикателства, нито да помага на близките си в техните трудности. Подбрали сме няколко специални СПА предложения, които ще възстановят силите ви и са възнаграждение за самите вас – усилено работещи и трудещи се жители и гости на столицата. Освен полезни, тези терапии са и много приятни.

1. Флотация

Флотацията, известна още като сензорна депривация, е релаксираща и уелнес терапия, която включва плуване в специално проектиран резервоар, пълен с топла вода и висока концентрация на английска сол (магнезиев сулфат). Целта е да се създаде среда, която ви позволява да изпитате дълбока релаксация.

Терминът сензорна депривация, известен също като сензорна изолация или терапия за ограничаване стимулите на околната среда, е методика, използвана за намаляване на дразненето и влиянието върху нервната система, обикновено чрез контролирана среда или оборудване. По този начин се предизвика състояние на сетивна релаксация.

Можете да използвате времето, което прекарвате в капсулата, да се отпуснете, да медитирате или просто да оставите ума си да блуждае. Много хора намират преживяването за дълбоко успокояващо и освежаващо. С изключването на светлините и липсата на всякакъв звук, мозъкът съвсем естествено достига до дълбоко, спокойно психическо състояние, движейки се от бета в алфа и тета мозъчни модели. Това е точката достигната след дълбока медитация или пълноценен сън. Флотацията е създадена през 1954 година от невропсихолога Джон Лили, като метод за сензорна депривация за борба със стреса, депресивни състояния и мускулни болки.

Флотацията е изключително подходяща за спортуващи хора, тъй като помага за възстановяване на тялото след тренировките. Престоят в капсулата намалява стреса, напрежението, чувството на безпокойство, повишава нивата на допамин и ендорфин в тялото, помага за намаляването на симптомите на депресия, подобрява когнитивните функции на мозъка, помага при хронични мигрени, инсомния и фибромиалгия, подпомага възстановяването на мускулите и намалява риска от спортни травми, понижава кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Можете да използвате флотацията като начин да погледнете по-дълбоко в себе си. Да разгледате съзнанието си. Да чуете собственото си сърце и дишане. Да се свържете с тялото си и да чуете неговите нужди. Процедурата укрепва имунитета и дава тласък на креативността. Флотацията може да бъде и форма на медитация. След 30-45 мин мозъкът ви започва да генерира тета вълни, което обичайно се случва по време на сън или дълбока почивка. 1 час флотация се равнява на 4-5 часа сън. Чрез флотацията ще можете да изключите от ежедневието и да останете сами със себе си.

2. Ритуал за красота: Тропическо бягство

Тайландският масаж е терапевтична и релаксираща масажна техника, която има своите корени в Тайланд. Комбинира елементи от акупресура, йога и пасивно разтягане, за да помогне за облекчаване на напрежението, насърчаване на релаксацията и подобряване на цялостното благосъстояние. Масажът започва като легнете на удобна постелка или маса за масаж. Терапевтът използва своите ръце, пръсти, лакти и дори краката си, за да приложи лек натиск върху специфични енергийни точки и по протежение на енергийните линии, известни като линии Сен, в тялото ви. Използват се различни техники като натиск, разтягане и издърпване на тялото в позиции, подобни на йога. Тези движения помагат за подобряване на гъвкавостта, освобождават мускулното напрежение и засилват потока на енергия в тялото.

По време на сесията се дават указания бавно и дълбоко да вдишвате, което засилва релаксацията и помага да се съсредоточите върху усещанията в тялото си. Традиционният тайландски масаж обикновено обхваща цялото ви тяло, включително краката, гърба, ръцете и врата. Терапевтът работи от двете страни на тялото, като постепенно преминава от една зона към друга.

Ще изгубите себе си в бягство напомнящо на тропическо пътуване с натурални ензими от папая, които нежно отстраняват мъртвите кожни клетки и дълбоко ревитализират кожата Ви с богатите си хранителни съставки.

Комбинацията от леко разтягане и натиск спомага за облекчаване на стреса и да предизвика дълбоко чувство на релаксация. Разтягането, включено в тайландския масаж, разширява вашия обхват на движение и гъвкавост. Помага за облекчаване на мускулното напрежение и болезненост. Тайландският масаж има за цел да отблокира енергийния поток, насърчавайки физически и психически баланс. Масажът подобрява кръвообращението и лимфния дренаж. Помага при управление на болката, включително главоболие и състояния на хронична болка.

3. Стронг масаж

Стронг масажът, познат още като дълбокoтъканен, е вид масажна терапия, която се фокусира върху прилагане на силен натиск и бавни удари за насочване към по-дълбоките слоеве на мускулите и фасциите (съединителната тъкан) в тялото. Този тип масаж често се предпочита от хора, които имат хронично мускулно напрежение, наранявания или специфични зони на болка, които изискват по-интензивна работа. Изпълнява се на тепих и с тай кимоно. Включва традиционно тайландско ходене по тялото. Система от разтягания, натискания и опъвания облекчават организма и нервната система, имат перфкетно въздействие върху меките тъкани и подобряват мускулния тонус. Спомагат за освобождаване от стреса и тревожността, повишаване на енергийните нива, подобряват кръвообращението, емоционалната и психическата стабилност, облекчава болките в гърба и главоболието. Укрепва мускулите и ставите. препоръчва се при артритни болки. Дори помага за коригиране позицията на тялото.

4. Ритуал за красота: Заземяване

Тайландския масаж се практикува от повече от 2500 години. Той съчетава практики от индийската аюрведа и традиционната китайска медицина. Класическите масажи от Тайланд използват умело йога пози, масажиране в дълбочина, разтягане и работа върху енергийните линии, за да облекчат напрежението в мускулите и да позволят на жизнената сила и енергия да циркулират свободно в тялото. 

Процедурата включва традиционен тай масаж на тепих, рефлексотерапия на стъпала, детокс маска на ходила с мед, инфраред сауна. По време на традиционния тай масаж  се намалява производството на млечна киселина и се отделя голямо количество ендорфини, което допълнително спомага за пълната релаксация. Според професионалните масажисти, изследванията на учените и мнението на клиенти, подлагали се редовно на различни тайландски масажи, ползите от тях са освобождаване от стреса, предпазване от наранявания – тялото става по-гъвкаво, облекчение на болки в мускулите и ставите; препоръчва се също при главоболие, мигрена и менструални болки, детоксикация, чувство за увереност и благополучие.

5. Терапия на лице: злато и коприна

Ежедневно кожата на лицето е изложена на неблагоприятните климатични и екологични условия около нас. Времето казва своята дума и оставя своя отпечатък. Тя е изложена на различни предизвикателства всеки ден и е важно да се грижим правилно за нея, за да запазим здравето и да поддържаме добрия й външен вид. Слънчевите UV лъчи могат да увредят кожата, което води до слънчево изгаряне и преждевременно стареене. Замърсителите от околната среда, като мръсотия, прах и автомобилните изпарение, могат да запушат порите и да допринесат за кожни проблеми като акне и нездрав оттенък.

Терапия Злато и коприна включва почистващ масаж с копринени пашкули, златна маска, дълбоко хидратиращ масаж с био Кокосово масло. Масажът на лицето е терапевтична техника, която включва нежно манипулиране на лицевите мускули и тъкани за насърчаване на релаксация, облекчаване на напрежението и подобряване на цялостното здраве и външен вид на кожата. Може да бъде прилаган самостоятелно или да бъде включен в по-обширен режим на грижа за кожата.

6. Релаксиращ тайландски масаж на крака

Според теорията на акупресурата и акупунктурата, всеки крак има над 7000 сетивни нервни окончания, които са свързани с вътрешните органи. Оказвайки въздействие върху тези окончания чрез натиск се стимулират функциите на вътрешните органи, освобождава се стреса, подобрява се съня, намалява се сковаността и се подобрява гъвкавостта.

Този тайландски арома-терапевтичен ритуал ще тонизира мускулите и схванатата тъкан, както и ще облекчи всякакви болки след дълго пазаруване или уморителен ден.

Масажът на ходилата подобрява настроението, концентрацията и яснотата на ума и оставя чувство на спокойствие в четири стъпки: съживяващ ексфолиант от лимонова трева (15 мин), съживяваща и охлаждаща маска от лимонова трева и мента (20 мин), съживяващ масажен крем за крака от лимонова трева (25 мин), масаж на цели крака и точков масаж на ходила с отпускащ Tiger balm.

7. Гореща вана: Отпускаща и антистрес процедура

Горещата вана има различни ползи, свързани с физическото, умственото и емоционалното състояние. Едно от основните предимства на горещата вана е релаксацията. Топлата вода помага за отпускане на мускулите и успокояване на ума, намалявайки стреса и насърчавайки чувството за благополучие. Топлината от горещата вода облекчава мускулното напрежение и намаляване на болките в мускулите и ставите, което го прави отличен избор за хора с възпалени мускули или такива, които имат хронична болка. Горещата вана повишава телесната ви температура, а последащото охлаждане благоприятства за по-добрия сън, като имитира естествения цикъл на съня на тялото. Топлата вода във ваната подобрява кръвообращението, като помага за по-ефективното доставяне на кислород и хранителни вещества до вашите мускули и други тъкани. Парата отваря дихателните пътища, което улеснява дишането. Най-голяма полза от това имат хора с респираторни проблеми като алергии или запушване на носа.

Горещата вода отваря порите и почиства кожата. Също така насърчава по-доброто усвояване на ежедневния крем за лице. Стимулира отделянето на ендорфини, които са естествени средства за повдигане на настроението. Помага за намаляване на симптомите на тревожност и депресия при някои хора.

Престоят в гореща вода да намалява сковаността на мускулите. Затова е особено полезно да си направите вана преди да се занимавате с физически дейности като разтягане или упражнения.

Изненадващо предимство е, че имате възможност да изгорите калории, като ускорите сърдечната честота и забързате метаболизма.

В студените дни ползите от горещата вана са безброй. Още по-хубавото е, че можете да изберете от три вида вана според вашите нужди. Ментовата вана с каменна сол облекчава подувания, охлажда, прилага се при отоци. Събужда сетивата и отпушва дихателните пътища. Романтичната арома вана на свещи притежава магически аромати от Тайланд. Тя отпуска и успокоява ума, има тонизиращ ефект върху нервната система. Детокс ваната за гладка и сияйна кожа извлича токсините, обновява, прави кожата гладка и сияйна. Използват се соли и масла от Тайланд.

8. Лифтинг терапия за лице

Лифтинг терапията е в състояние да сътвори чудеса, без намесата на пластична хирургия. Терапията води до истинско, пълно подмладяване на кожата, без след това да е необходим възстановителен период. 

Лифтингът е контролирано загряване на кожата и подкожните тъкани, при което отпуснатите колагенови нишки моментално се скъсяват и уплътняват, без да се увреждат. В резултат на това – кожата става по-стегната и плътна. Когато през нашата кожа преминат радиочестотните вълни, нейната температура се повишава, това предизвиква контракция на тъканите и стимулиране образуването на нов колаген.

Засилва се кръвообращението, а оттам и насищането на тъканите с кислород и ускоряване отделянето на токсини и СО2. Това подобрява и тонуса на самата кожа.

Лифтинг терапията е вид масаж на лицето, предназначен да подобри външния вид на кожата, да намали бръчките и да възвърне младежкия и свеж вид. Това е неинвазивен подход към грижата за лицето, който се фокусира върху стимулиране на кръвообращението, лимфния дренаж и мускулния тонус на лицето и шията.

9. Традиционен тайландски масаж – Прераждане

Традиционният тайландски масаж се осъществява посредством прецизно обработване на енергийните канали чрез акупресура, подпомагани от йога пози, рефлексотерапия, медитация. В основата му е стремежът, чрез специални терапевтични движения човек да освободи заключените енергийни полета в тялото си. Подобно на други източни практики, тук също ключов елемент има синхронът между тялото и душата, тъй като много от физическите болки възникват поради психически такива.

Тайландският масаж  се отличава значително от познатите ни западни форми на масаж. Клиентът лежи върху специален тепих, поставен на земята, вместо върху масажна маса, както е при повечето мануални процедури. Терапията се осъществява чрез бавен и ритмичен натиск и разтягане по протежението на енергийните меридиани в тялото, които в тази система се наричат сен (Sen Sib). Акупресурните точки се намират по дължина на тези линии, които се използват от терапевта за стимулиране или редуциране на енергията в тялото. Те въздействат на ума и тялото на получаващия и подпомагат естествения процес на изцеление. Именно поради тази причина в Тайланд, масажът се счита за енергийна работа, а не за мануална терапия.

Ползите от традиционния тайландски масаж са много. Той е един от най-ефективните начини за справяне с болките във врата, гърба и кръста. Правилното му приложение спомага за облекчаването на хронични проблеми, сред които са главоболието, болки в мускулите и ставите, менструални проблеми, проблеми със съня и др.

Чрез комплексното си въздействие върху организма, той има способността да енергизира, релаксира нервната система, стимулира кръвообръщението, да подобри подвижността на ставите и да балансира цялото тяло.

10. Ломи-ломи масаж

Масажът Ломи-Ломи е традиционен хавайски масаж, чиято техника на изпълнение се предава от поколения в хавайската култура. Масажът се характеризира с плавни движения - дълги, непрекъснати и ритмични докосвания, които имитират океанските вълни. Тези плавни движения създават усещане за хармония и релаксация.

Значението на името на масажа се свързва със спокойствие и релакс. Чрез този лечебен масаж древните хавайски шамани изцелявали болните и пренасяли любов и сила. Действието му е в посока намаляване на стреса и успокояване на напрегнатия ум. Смята се, че помага и при душевни терзания, освобождава от отрицателната енергия и насърчава положителния енергиен поток. Облекчава мускулни и ставни болки, като балансира целия метаболизъм.

В нашия забързан, съвременен свят, където изискванията на ежедневието често са непосилни, от съществено значение е да намерим начини да презаредим своите батерии. Спа процедурите предлагат холистичен подход към здравето, предоставяйки множество ползи.

Спа процедурите не са просто луксозни терапии и проява на каприз. Те предлагат множество ползи върху физическото, умственото и емоционалното състояние, които допринасят за цялостното ни здраве. Тези процедури предоставят ценна възможност за отпускане, премахване на стреса и подмладяване на организма.

Не се колебайте да се погрижите за здравето си. Само вие можете да го направите.