Коледни сладки
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Дата на провеждане: 22.12.20 (10.00-16.00ч)
Коледа е един от празниците, който свързваме с безброй сладки лакомства. Ако искате да направим заедно 6 различни и невероятно вкусни сладки от цял свят, с които после да се похвалите на вашите близки и приятели, заповядайте заедно да се позабавляваме преди Коледа.
Ще направим заедно и ще занесете вкъщи най-малко по 5 сладки от всеки вид.
-
Брауни бисквитки
-
Гевречета с пълнеж от меласа
-
Фъстъчени сладки с пълнеж от фурми
-
Шведски коледни бисквитки
-
Хрупкави сметанови сладки
Мароканска и Ливанска Кухня
Дати: 12.01.2021г / 13.01.2021г, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Ако кулинарните пътешествия ви очароват, готвенето е вашата страст и обичате ароматите на Близкия Изток, заповядайте на курса за мароканска и ливанска кухня.
Всяко от ястията ще бъде приготвено и след това опитано с чаша хубаво вино и ще бъдат обсъждани варианти за продуктите и техниките на приготвяне.
Всеки от курсистите получава цветно ръководство с рецептите и снимките на ястията, които се приготвят.
От мароканската кухня ще приготвим:
марокански хляб rghayef
пикантна бакла
кускус със зеленчуци от Маракеш
пастила с пиле и бадеми
печена риба с марокански със сос чермула
телешки тажин със сини сливи и кайсии
От ливанската кухня ще приготвим:
зимна салата табуле с нар и мента
ливански хляб пита
баба гануш
маклубе с агнешко и ароматни подправки
пилешко киббе с плънка
сладкиш с орехи, шамфъстък и лимон
Сладки и солени празнични хлябове
Дати: 22.01.2021г , 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Приготвянето на красива, вкусна и пухкава празнична погача е истинско майсторство. Поводите могат да бъдат безброй, украсите и пълнежите също.
На този курс ще замесим заедно 4 различни вида тесто, от което ще измайсторим 3 вида сладки и солени погачи с украса, подходящи за сватби и детски празници, 1 обреден хляб и 3 вида хляб с пълнеж.
- Обредна погача
- Хляб житен клас
- Погача-сърце
- Хляб с пармиджано, шунка и маслини
- Хляб с горски плодове
- Хляб с течен шоколад и ягоди
Класически френски сладкиши
Дати: 31.01.2021г , 10:00 - 16:00ч
Лектор: Тони Ламбер
Заедно ще приготвим:
- Тарт татан – прочутия обърнат ябълков тарт с карамел, допълнен с прясно приготвени бисквитени трохи с лешници, пухкав и лек крем шантили.
- Ябълков Тарт – един от най-лесните за приготвяне френски десерти, много вкусен и нискокалоричен.
- Монблан – класически десерт на 6 века – целувка с въздушно шантили покрити с фиде от кестенов крем.
- Шоко-крем с шантили
- Галет де роа – празничен сладкиш с бадемов крем, в който е скрито късметче (малка порцеланова фигурка). С него французите отбелязват католическия празник за пристигането на тримата влъхви на 6 януари, но типичен за френската трапеза до края на януари.
Арабски сладкиши
Дати: 05.02.2021г , 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Арабските десерти по нашите ширини неизменно се свързват с вълшебните приказки на Шехерезада и забулените в тайнственост хареми от миналото, където красиви жени си хапват безкрайно вкусни сладки изкушения във всякакви форми, цветове и текстури.
Ако искате и вие да усетите източните сладки ухания и вкусове, заповядайте заедно да направим едни от най-вълшебните и вкусни източни десерти.
Сладкиш с млечен пълнеж
• Сладки Mamool с 2 пълнежа – с фурми и орехи
• Млечен крем с кайсии – Mawardiyeh
• Кюнефе без кадаиф – Knafeh
• Сиропиран египетски сладкиш с бадеми – Basbousa
• Фин десерт с крем и шамфъстък – Aish El Saraya
Зимни сладкиши
Дати: 10.02.2021г , 10:00 - 15:00ч
Лектор: Деси Томова
Ако искате да направите най-вкусните и красиви сладкиши, които да смаят близки и познати, заповядайте заедно на нашия курс.
- Коледно пънче
- Горещ шоколад с Коледни подправки
- Постен Коледен кейк с тиква
- Лесен бадемов Коледен кейк
Зимно вегетарианско меню
Дати: 16.02.2021г / 17.02.2021г, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Зимата е дълга, свежите зелени зеленчуци не са в сезон, а идеите за здравословни и вкусни безмесни ястия никога не са достатъчно.
Ако искате да приготвим нови вкусни и вълнуващи ястия да разнообразим зимната трапеза, заповядайте заедно да приготвим в приятна компания и чаша хубаво вино в ръка.
• Тортелини с картофи и бурата
• Ризото от карфиол
• Салата от броколи и киноа с чедър и фурми
• Салата от рохки яйца и печен карфиол с млечен къри дресинг
• Печени гъби с перлен ечемик и пармезан
• Броколи на фурна с картофи, горгондзола и орехи
• Пастет от маслен боб с пушен сос от печени чушки и орехи
• Пълнени печени картофи със спанак и рокфор
• Леща с печени патладжани, чери домати и сос с кисело мляко
• Качамак на фурна с печени чушки, маслини и биволско сирене
• Огретен от киноа и козе сирене
• Сладкиш с круши и бадеми
Италианска кухня
Дати: 09.02.2021г / 10.02.2021г, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Ако сте очаровани от средиземноморската кухня и обичате ароматите на Италия, ако за вас паста, пица, ризото, маскарпоне, пармиджано не са само италиански думи, а любими вкусове. Заповядайте на курса „Италианска кухня“ да сготвим заедно едно прекрасно италианско меню. Всички вкусотии ще бъдат опитани в компанията на чаша чудесно италианско вино.
- сицилианска салата от домати и каперси
- сочно и невероятно вкусно витело тонато от Пиемонте
- богата лазаня с рикота от Венето
- пица Маргарита
- ризото с тиква и трюфелово олио
- ньоки с рикота и спанак
- пухкава чабата
- задушен заек с пино гриджо и печени чушки
- лимоново семифредо с домашни амарети.
Домашен хляб с квас и мая
Дати: 19.02.2021г, 10:00 - 17:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Приготвянето на домашен хляб е велика магия за вкусен и щастлив семеен живот.
Знания, умения, малки тайни и опит са нужни да изпичането на перфектния хляб.
На този курс всеки ще приготви 4 различни хляба, всички уникални и невероятно вкусни.
Обядът също ще си омесим сами – пухкава питка със сирене, масло и свежи билки.
Ще работим с квас, бига, прясна и суха мая. Ще месим различни по твърдост теста, от които ще изпечем най-ароматните хлябове.
- Ръжено-пшеничен хляб с квас и амарант
- Хляб с квас и лимец без месене
- Италиански хляб с червено вино
- Френски хляб фугас със сушени домати и маслини
- Питка с масло, сирене и пресни билки
Класически френски сладкиши 2
Дати: 21.02.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: Тони Ламбер
- Лимоново-целувчен тарт – класика, която ще намерите целогодишно във всяка френска сладкарница. Бисквитен тарт с лимонов крем, допълнен с целувчен крем с хрупкав завършек.
- Шу шантили – еклерови топки с захарна коричка пълни с ванилов крем, крем шантили и карамелизирано кашу.
- Шоколадов мус – ще приготвим два вида шоколадов мус – яйчен и млечен. Млечния ще допълним с течен солен карамел и карамелизирани ядки.
- Мадлени – малки маслени кексчета в мидена форма, любими на Луи 15.
Гръцка кухня
Дати: 23.02.2021г / 24.02.2021г, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Ако сте пленени от вкусовете и ароматите на ястията на нашите южни съседи. Искате не само през лятото, но и през цялата година да усещате вкуса на Бяло море и бяло-синята романтика на островите, заповядайте заедно да сготвим едно богато гръцко меню.
- скариди саганаки
- салата с печени тиквички, маслини и козе сирене
- гръцка мусака
- хрупкави пържени тиквички със скордаля
- агнешко с узо, финокио и артишок
- пълнени калмари с билки и лимонов сос
- хляб с маслини, розмарин и лук от Корфу
Средиземноморска кухня
Дати: 20.03.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Може би най-обичаната кухня в света е средиземноморската. Заповядайте за един ден да се потопим в ароматите на най-вкусните ястия от Италия, Мароко, Тунис, Малта, Гърция, Турция, Сирия, Ливан, Испания.
- Свежа салата с мариновани калмари
- Запечен домат с билки и моцарела
- Френска тарта с патладжани, каперси и аншоа
- Фидеуа -паеля с фиде и морски дарове
- Телешко пармиджана
- Сердиземноморска лимонада
- Сладки сармички с шамфъстък
Дати: 24.03.2021г, 18:00 - 21:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Не е необходимо да пътувате до Япония, за да станете майстори на една от най-здравословните и вкусни храни в света.
Можете се научите да приготвяте суши у дома.
Този курс на Кулинарно училище Меню ще ви даде знания за видовете суши, нужните продукти и местата, откъдето може да ги намерите.
Ще се научите да приготвяте перфектният ориз за суши, който ще преобразите в 4 вида невероятно вкусни рулца.
- Маки зуши с риба тон, черен сусам и цветни зеленчуци
- Хосомаки, футомаки, темаки с най-различни традиционни и фюжън пълнежи
- Легендарното драконово суши, приготвено със скариди темпура и авокадо
- След курса сами ще можете да си приготвяте сос унаги, пикантна японска майонеза, както и най-вкусния сос за суши
Перфектните еклери
Дати: 26.03.2021г, 10:00 - 16:00ч
Лектор: шеф Ивелина Иванова
Всички обичат тези въздушни сладки изкушения.
На курса всеки ще направи сам парено тесто, ще шприцова и оформи различни по големина и форма еклери.
Ще приготвим три различни вида пълнежа и глазури, за да се получат най-вкусните и красиви френски десерти.
- Основно парено тесто
- Сладкарски крем
- Пухкав крем муселин
- Крем с маскарпоне и малини
- Малинова глазура
- Шоколадова глазура
- Млечна шоколадова глазура с крокан
- Еклери с карамелизирани ябълки, крем патисиер и солен карамел
- Еклери с шоколадов мус с лешници, карамелен център и шоколадова глазура